Ho ho ho, pieken met kerst en daarna

Maandagavond 21.39…. ik staar naar mijn laptop. Deze  blog zou ik vandaag opsturen… en er staat nog geen woord op papier. Ik weet niet hoe jullie agenda eruit ziet, maar ik heb nog geen kerstvakantie, sterker nog, mijn agenda is vol! Dus komen deze extra dingen op de laatste plaats. Hoe langer ik staar, hoe witter het beeldscherm lijkt of is dat de reflectie van mijn gezicht?  Holy crap, ik schrijf zoveel en nu komt er niets uit handen. Morgen is er weer een dag en ik zet de wekker op vroeg.

Hamster in een molentje

En met de wekker op vroeg ging het natuurlijk ook niet. Onbedoeld was ik in mijn eigen tredmolen  terecht gekomen. Ken jij dat, dat je door en doorgaat en eigenlijk dus niet meer in het hier en nu bent. Stoppen blijkt best lastig. Daar is maar één rigoureuze oplossing voor, cold turkey eruit stappen. Dus vanochtend dankzij de vroege wekker een flinke wandeling door de stromende regen gemaakt om in het hier en nu te komen.

Zuurstof

Die molen was ook het signaal dat ik goed voor mezelf moet zorgen. Zoals je in het  vliegtuig altijd je eigen zuurstofmasker eerst opzet en dan die van de kinderen, is dat ook een mooie metafoor voor buiten het vliegtuig in het dagelijks leven. Ik heb twee kinderen (10 en 7) waarvan de oudste een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Hij houdt me bij de les, zijn opvoeding is een grote inspanning en we kunnen niet zonder alle hulpverlening. Mijn eerste prioriteit is om goed voor mezelf te zorgen. Door goed voor mijzelf te zorgen, kan ik het thuis goed draaiende houden en daarmee ook mijn bedrijf.

1:3

Sterker nog mijn bedrijf is een van de dingen die mij zuurstof oplevert. Ken je Barbara Fredrickson? Zij is hoogleraar psychologie en heeft veel onderzoek gedaan naar positieve emoties. Wat blijkt uit haar onderzoek, streef naar  een verhouding van drie positieve emoties staat tot één negatieve emotie. Dat betekent dat je tegenover elke pijnlijke, negatieve emotionele ervaring drie oprecht positieve emoties moet kunnen stellen. Zoals ik al schreef, onze thuissituatie is er een die veel te verduren krijgt. Door werk te doen waar ik blij van word hef ik de negatieve emoties van thuis op.

what are you wishing for

what are you wishing for

Hierbij 3 tips om te pieken met Kerst en daarna:

  1. Zet jezelf op nummer 1,  als de zuurstof uitvalt zet je eerst je eigen masker op. Nee dat is niet egoïstisch, het is je kans op overleven.
  2. Ho Ho No! Zeg wat vaker nee tegen een ander, zodat je ja tegen jezelf  zegt.
  3. Making a list, checking it twice…Welke dingen geven je na afloop meer energie dan dat je daarvoor had? Maak een lijstje en ga ermee aan de slag. Maak lol, doe dingen met als enige doel dat ze je fun opleveren.

Deze blog schreef ik voor JNO, de jongerenclub van VNO-NCW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *