Dag 8 Alternatief Advent en hoe je kunt relativeren

Dag 8 Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst

IkZieAlternatiefAdventdag8candlelightVanavond tijdens het kerstfeest op school sprak ik met dames over het Alternatief Advent. Ik zei dat ik wel ‘een beetje stress’ had want deze blog moest nog geschreven worden. Ik pas alles toe wat ik hier ook vertel en we hadden ’t over thema’s waar ik nog over kon schrijven. We kwamen er niet echt uit.

Ik liet het los en genoot van de mensen, de gluhwein en de muziek. We hadden een herdertjestocht gelopen en het was erg mooi, de stukjes van de kinderen, die verspreid door de wijk met elkaar verbonden waren door een sliert van kaarsen door de straten.

Terwijl ik naar huis liep had ik een eureka moment. Hoe erg is mijn probleem, van even niet weten welke blog ik voor vanavond schrijf, als ik het over een week, een maand een jaar bekijk. Zou ik er dan wakker van liggen, over liggen piekeren er mee rond lopen. Nee natuurlijk niet.

Eigenlijk is dat vaak wel wat er gebeurt, terwijl je midden in je stress moment zit, ben je zo gefocused daarop dat je niet meer door hebt welke opties je nog meer hebt. Of dat het probleem misschien helemaal niet zo groot is, als het nu lijkt.

Hierbij een mooi verhaal ter inspiratie

Tekens van rijkdom

De vader van een welgestelde familie nam zijn zoon op een dag mee voor een reis over het platteland. De man had het vaste voornemen om zijn zoon te laten zien hoe rijk en hoe arm mensen kunnen zijn. De man en zijn zoon verbleven een paar dagen op een boerderij van een familie die moeite had om rond te komen.Toen vader en zoon na een paar dagen weer terugreden naar hun landgoed, vroeg de vader aan zijn zoon wat hij van de afgelopen dagen vond.
“Ik vond het geweldig, vader,” zei de zoon.
“Heb je nu ontdekt hoe arm mensen kunnen zijn?” vroeg zijn vader.

“Ja, ik heb veel geleerd,” antwoordde de zoon. “Ik zag dat zij vier honden hebben, terwijl wij er maar een hebben. Ik zag dat zij een beekje hebben dat doorloopt tot het eind van de wereld terwijl wij een vijver hebben die maar tot halverwege de oprit komt.”

“Wij gebruiken lantaarns, terwijl zij iedere nacht naar de sterren kunnen kijken en ons landgoed loopt maar tot aan de weg, terwijl zij de wereld tot aan de horizon hebben. Wij hebben bedienden die voor ons zorgen, terwijl zij voor anderen zorgen. Wij hebben muren om ons landgoed staan om ons te beschermen, terwijl zij vrienden hebben om hen te beschermen.”

De vader zweeg verbijsterd.
Toen sprak zijn zoon: “Dank je dat je mij hebt laten zien hoe arm we eigenlijk zijn.”

 

De tip van vandaag is dan ook relativeer. Loop jij nou morgen tegen iets aan waar je jezelf in dreigt te verliezen, bedenk dan hoe het voor jou is over een aantal maanden. Wedden dat het dan meevalt. Succes! Hoe gaat dat bij jullie? Gaat relativeren een beetje makkelijk af?

Heb je wat aan het Alternatief Advent, of ken je iemand die je ook een stralende en stressvrije kerst wenst. Deel dan deze berichten = supersweet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *