Dag 6 Alternatief Advent, even zitten met je hart

Dag 6 Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst.

IkZieAlternatiefAdventdag6heartsLichtjes in het donker. Dat is waar ik in de decembermaand het meest van geniet. De winkelstraten met kerstverlichting, de lichtjes in tuinen en huizen. Bij ons brandt 365 dagen per jaar een kaarsje op tafel, omdat ik zo van die sfeer hou. Een kaars brengt licht en gezelligheid, mijn stress neemt af. Een mini-haardvuurtje is het eigenlijk. Ik ga staren, dagdromen en schakel af van de hectiek. Werkt dat bij jou ook zo? En van die rustmomenten kun je in de feestmaand wel gebruiken toch?

Dus brandt een kaarsje voor een stralende en stressvrije kerst! En als je nog wat extra tot rust en tot jezelf wilt komen, heb ik een oefening voor je. Hij heet ‘Even zitten met je hart’. Voor ik hem voor je opschrijf, wil ik je eerst graag mijn verwondering over het hart met je delen.

Wist je dat in een embryo het hart al klopt voordat de hersenen zijn ontwikkeld? Het eerst is er het hart. En wist je dat in alle oude filosofieën en religies over het hart gesproken wordt als de zetel van de ziel, als de bron van wijsheid? Pas in de 17e eeuw schuift men het hart opzij – dat was slechts een pomp – en krijgen de hersenen de centrale rol toebedeeld in ons functioneren. En in de 21e eeuw verschuift er weer iets. Het hart wordt weer gezien als iets waar je je op kunt afstemmen voor inzicht. Er zijn zoveel mooie citaten waaruit die rol van het hart spreekt. Bijvoorbeeld: ‘Trust what moves you most deeply. The heart can see your whole journey’. Of: ‘Onthoud goed waar je hart is, daar zul je je schat vinden’ (Paolo Coelho in De Alchemist). Recent is een boek uitgekomen waarin schrijvers en wetenschappers een beeld geven van het hart als onuitputtelijke bron van liefde en wijsheid: ‘The power of the heart – laat je hart je gids zijn’ van Baptiste de Pape. Iets voor op je verlanglijstje voor de kerstman.

Als je tot rust komt en het kabaal van de stress weg is, kun je de stem van je hart beter horen. Dan kan je hart je gids zijn. Met de volgende oefening kun je dit bereiken. Veel plezier!

Oefening Even zitten met je hartIkZieAlternatiefAdventdag6hartsleutelIkZieAlternatiefAdventdag6hartsleutel

Doel oefening:
Contact maken met wat in je leeft. Meer bij jezelf zijn – in aandacht, met acceptatie en liefde.

Instructie oefening:
Ga met je aandacht naar je adem. Je hoeft het niet te veranderen. Je bent bewust van je adem.

Ga je lichaam na. Kun je meer ontspannen?

Eventueel span je enkele spieren aan en ontspan je ze daarna.

Ga met je adem naar gespannen plekken. Ontmoet ze. Geef ze de ruimte.

Dit is zelfzorg. Aandacht voor jezelf. Liefdevolle aandacht.

Ga met je aandacht naar je hart. Adem in en uit naar en van je hart. Adem de kwaliteit (zelf)liefde in.

Ga na welke plekken in je lichaam in je aandacht komen, welke gevoelens en/of gedachten. Sta erbij stil. Laat het los, geef het de ruimte.

Voor het doel om contact te maken met wat in je leeft, kun je het hierbij afsluiten. Als je de wijsheid en liefde van je hart wilt aanboren, kun je in jezelf een of enkele vragen stellen die relevant voor je zijn:

  • Wat leeft er in mij?
  • Hoe is het met mij?
  • Wat heb ik nodig?
  • Wat is een goede houding of actie voor mij?

 

Daphne WiersmaDaphne Wiersma is gastblogger tijdens het Alternatief Advent.  Daphne is hartcoherentie-trainer en coach.  Zij leert mensen die worstelen met overbelasting of levensvragen hoe zij zich met hun hart kunnen verbinden om zo gezond en geïnspireerd te leven en werken. Wil je meer weten over Daphne ga dan naar http://www.hartaanhetwerk.nl of naar www.vraaghetjehart.nl.

Heb je wat aan het Alternatief Advent of ken je iemand die je ook een stralende en stressvrije kerst wenst? Deel dan deze berichten=supersweet. Sharing is caring!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *