Dag 5 Alternatief Advent, hoe vier je kerst als jouw geliefde er niet meer is

Dag 5 Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst.

IkZie Alternatief Advent kerst zonder je geliefdeTijdens het Alternatief Advent geef ik elke dag een tip hoe je stralend en stressvrij de kerst door komt. Nu zijn er verschillende soorten stress, die allemaal al voorbij zijn gekomen. Wat ik vandaag wil bespreken is hoe kom je de kerst door als degene van wie je houdt niet meer bij je is. Dat kan zijn omdat diegene is overleden, maar ook als je bijvoorbeeld gescheiden bent dit jaar. Dan krijgt kerst toch een ander tintje. Juist in deze dagen waar het draait om samen zijn, is het extra duidelijk dat er iemand mist.

Ik ben hier niet om je te vertellen hoe je je moet voelen, het afscheid is een proces dat voor iedereen anders voelt. Ik gun je wel een kerst waarbij je hart gevuld is met warmte en liefde. Stel jezelf eens de vraag, hoe zou jij willen dat je geliefden zich voelen als jij er niet bij was? Schrijf dat eens op. Wat zou je ze dan wensen?

Als je dit advies nu eens aan jezelf geeft? Hoe jij een ander gunt dat hij zich voelt, zou weleens net kunnen zijn wat jijzelf heel hard kunt gebruiken.

Als je rouwt kan het helpen om mooie herinneringen aan die persoon op te halen. Dat kan bijvoorbeeld met een altaartje wat je thuis inricht. Dit jaar organiseren uitvaartondernemers Hanneke Boersema en Marieke Huizinga Lichtjesnacht Zuidhorn op 24 december. Daar kun je een symbolisch gebaar van liefde en licht overbrengen aan je geliefde door een kaarsje aan te steken.

Mijn vader overleed in 1996, ik was toen 19. Een hele mooie les die ik van hem heb meegekregen was dat  mijn leven doorging ook al was hij er niet meer. Dat hielp mij door de moeilijke momenten heen. Wat mijn moeder hielp was dat ze zichzelf een beperkte tijd gaf om verdrietig te zijn, bijvoorbeeld ze mocht zich een uur volledig overgeven aan haar verdriet. En daarna moest ze van zichzelf iets gaan doen wat haar plezier gaf. Mijn vader was een levensgenieter, natuurlijk huilden we maar hij zou niet hebben gewild dat we bij een feestelijke gelegenheid alleen maar zouden sippen om hem.
Wij waren er nog, wij zijn er nog!

Ik gun ook jou een stralende en stressvrije kerst. Zorg goed voor jezelf, wees extra lief naar jezelf. Ik steek een lichtje aan, jij ook?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *