Dag 25 Alternatief Advent Gouden Randje

Dag 25 Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst. Gouden Randje

omgelukkigtezijn

Dat wat me niet ombrengt, maakt me sterker. (Friedrich Nietzsche)

Zelf hou ik erg van deze tijd van het jaar, de vreugde en de spanning van sinterklaas (heb nog gelovers thuis) en dan de kerst. Met mooi kerstservies, leuke mensen, de boom, muziek. De hele sfeer.

Toch is het dit jaar een anders dan anders kerst, mijn schoonvader is ziek en dit zal zijn laatste kerst zijn. Tegelijkertijd ben ik dankbaar en blij dat we dit nog samen kunnen vieren. En geniet ik enorm van de mooie momenten die er zijn.

Ook al lijkt het tegenstrijdig maar verlichten van lijden en het bevorderen van geluk kunnen samen gaan en elkaar versterken. Compassie is gericht op het verlichten van het lijden alleen is dat onvolledig als je geen aandacht meer zou hebben voor de kwaliteiten die bijdragen aan levensgeluk. Compassie richt zich meer op de min-kant van de geluksthermometer en richten liefdevolle vriendelijkheid en medevreugde zich op de pluskant.

Ken je Kristin Neff? Zij doet veel onderzoek naar zelfcompassie. Hier een kort filmpje van haar met een tip over zelfcompassie.

De volgende oefening heet een Gouden Randje en is van Kristin Neff en C. Germer.

  1. Denk eens aan een grote uitdaging of crisis waar je in het verleden mee te maken hebt gehad. Wanneer je op deze periode terugkijkt, is er iets goeds uit voortgekomen. Wat heb je dankzij deze ervaring geleerd, dat je anders niet geleerd zou hebben.
  2. Denk nu aan de grootste uitdaging of moeilijkheid waar je in je huidige leven voor staat. Wat zou je wensen dat er voor goeds uit voortkomt en wat hoop je er uit geleerd te hebben wanneer je er later op terugkijkt.

Ik ben benieuwd, hou jij net zo van kerst als ik? Of zie je er tegenop en zo ja waar zie je dan tegenop? Laat je reactie achter onder aan deze blog.

Je kunt nog steeds kans maken op het winnen van Het Imago Spel zie de blog van 28 november.

Heb je wat aan het Alternatief Advent, of ken je iemand die je ook een stralende en stressvrije kerst wenst. Deel dan deze berichten = supersweet!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *