Dag 23 Alternatief Advent Help, er zit een mammoet in mijn tuin!

Dag 23, Alternatief Advent in 28 dagen een Stralende en Stressvrije kerst.

kalkoenWist je dat alles wat onprettig voelt een bepaalde mate van stress geeft? Hierdoor schiet je automatisch in een vlucht, vecht of verstijving toestand. Dat is niet nieuw, dat deden onze voorouders al, als ze een mammoet zagen.

Gelukkig komen wij niet meer een mammoet tegen, maar evolutionair gezien is er niet zoveel veranderd in je brein. Als we stress ervaren schiet ons lichaam in automatische patronen en schakel je bepaalde delen van je brein uit. Eigenlijk heel logisch want als er een mammoet voor je neus staat heb je niets aan je rekenkundig vermogen of hoe je in het Chinees tot 10 kunt tellen. Je leven staat op het spel, dus je moet reageren, nu!

Wij hebben dan geen mammoeten meer maar onze hedendaagse stress kun je zien als de mammoeten van nu. Wat dacht je van de lange rij bij de kassa. Of van het 16 gangen kerstdiner met die vreselijke tante die alleen het toetje meebrengt, de l*l op de linkerrijbaan of je stellige baas. Dit zijn tegenwoordig onze mammoeten. Dagelijks kom je dus momenten van stress tegen waarop jouw lichaam fysiologisch nog altijd hetzelfde reageert als 10000 jaar geleden.

Er komt een hoop adrenaline vrij op zo’n moment. En hoe kun je dat nou doorbreken?
De makkelijkste manier en altijd bij de hand is…je ademhaling. Wist je dat door regelmatig adem te halen (bijvoorbeeld 5 tellen in, 5 tellen uit) je jezelf een enorm plezier doet, doordat je lichaam coherent wordt. Coherent is dat alle systemen in je lichaam optimaal op elkaar zijn afgestemd. Vaak merk je ook aan je ademhaling dat je stress hebt bijvoorbeeld doordat je ademhaling hoger zit en oppervlakkiger is.

Mijn tip voor vandaag is laat die mammoet lekker zitten waar die zit en ga ademhalen!
Hoe ga jij om met de mammoeten in je leven? Laat je reactie achter op de blog.

Heb je wat aan het Alternatief Advent, of ken je iemand die je ook een stralende en stressvrije kerst wenst. Deel dan deze berichten = supersweet!

Je kunt nog steeds kans maken op het winnen van Het Imago Spel zie de blog van 28 november.

2 thoughts on “Dag 23 Alternatief Advent Help, er zit een mammoet in mijn tuin!

  1. Mammoeten zullen altijd blijven komen, daar verander je niet aans. Wat je wel in de hand hebt is hoe jij met de mammoet omgaat. Alles van de ander mag je loslaten, hoe lastig dat ook kan zijn. Zeker als de ander dichtbij je staat. En wat van jou is, kun je ook loslaten. Op jouw moment. Soms heb je niet eens meer door van wie wat is. Thuis zeggen we dan wiens aap is dit eigenlijk (om nog maar even in het dierenrijk te blijven).

  2. Mammoeten komen – mammoeten…. ervaringen die je in je leven opdoet – stil staan bij: wat wil of moet ik hiermee, wat is van mij of van de ander?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *