Dag 21, Alternatief Advent, Waarom je vandaag nog moet gaan surfen

Dag 21 Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst.

IkZieAlternatiefAdventdag21Surfen echt Annelies, met dit weer? Yep, juist nu in deze decemberstress vraag ik je om vandaag nog te gaan surfen. En nee je hoeft er niet voor naar buiten. Surfen doe je vanaf nu thuis, of op je werk, in bad, tijdens het kerstdiner, of op het strand. En je hebt er geen board of tablet voor nodig. Waar ik het dan over heb?

Emoties…..

Emoties zijn belangrijk in je leven. Het bepaalt hoe je ervaringen beleeft. Emotie kun je in het Engels ook vertalen naar Energy in motion. En dat is precies wat het is, een energie in je lichaam die verplaatst. Een emotie duurt slechts 20 seconden. Daarnaast hebben emoties je iets te vertellen. Het zijn de ‘sprekers’ die je vertellen dat je iets kunt doen aan een bepaalde situaties.

Onder het tapijt

Over het algemeen zijn mensen geneigd om vooral het prettige gevoel na te streven en zo snel mogelijk van een onprettig gevoel af te komen, dat zit eigenlijk maar in de weg. En doe je je best om te doen of ze er niet zijn.
Wat je krijgt omdat je zo snel mogelijk van dat onprettige gevoel wilt afkomen, is dat je de emotie verdringt, ik mag/wil niet boos/verdrietig/gefrustreerd zijn. Of je denkt, ‘stel je niet aan’, ‘kop d’r veur’ , ‘zo erg is het niet, het gaat wel weer over’. Herken je dit? Die onprettige emotie, veeg je het liefst, onder het tapijt.
Emoties zijn gevoelig…..

Emoties willen graag gehoord worden en als jij doet alsof ze er niet zijn, dan blijven ze terug komen, sterker nog, ze gaan alleen maar harder om aandacht reopen. Als je je emoties ziet als de sprekers van je lichaam dan betekent dat, dat bij onprettige signalen er iets dwars zit. Als je hiernaar kunt luisteren, dan heb je de mogelijkheid om een keuze te maken.

Time to surf

Een emotie kun je zien als een golf, die komt en gaat. En hij duurt maar 20 seconden. Wat zou er gebeuren als je de volgende keer dat je een onprettige emotie ervaart, je ervaart wat je voelt en je ‘surfplank’pakt en meegaat op de golf. Je zult zien, de boosheid verdwijnt als sneeuw voor de zon. En dat geeft jou de mogelijkheid om tot rust te komen. Daarnaast heb je dan goed voor jezelf gezorgd.

Wat zegt de data?

Een onderzoek van Gallup uit 2009 laat zien dat:
Positieve emoties een betrouwbare voorspeller zijn van een betere gezondheid (zelfs voor diegene zonder voedsel of onderdak)

Negatieve emoties een betrouwbare voorspeller zijn van slechte gezondheid (zelfs al wordt er voldaan aan de basis behoefte van voedsel, onderdak en veiligheid)
Dit laat wel zien hoe krachtig je emoties zijn.

Het effect van positieve emoties

Het Gallup onderzoek liet al zien dat positieve emoties een voorspeller zijn van een betere gezondheid. Wat het nog meer teweeg brengt is:

Een langer leven
Minder somberheid
Verhoogde cognitieve flexibiliteit
Een beter geheugen
Meer daadkracht
Verhoogde creativiteit en innovatief vermogen
Beter functioneren op je werk
Een beter zakelijk probleemoplossend vermogen

Kortom pak die golf! En surfen maar.

Ik hoor graag hoe jij met je emoties omgaat. Kun jij goed surfen of heb jij een perzisch tapijt waar je alles onder stopt. Laat het hieronder weten.

Heb je wat aan het Alternatief Advent, of ken je iemand die je ook een stralende en stressvrije kerst wenst. Deel dan deze berichten = supersweet!

ImagospelDit is de laatste dag dat je kans maakt op het winnen van Het Imago Spel zie de blog van 26 november. Morgen maak ik de winnaar bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *