Dag 12 Alternatief Advent, de rode knop

Dag 12 Alternatief Advent, in 28 dagen een stralende en stressvrije kerst.

everyfamilyKerst is het moment waarop je samenkomt met andere mensen. Hopelijk zit je met de liefste en leukste mensen om de tafel. En soms is dat niet het geval.

Je kent het wel, die oom die altijd in je wang knijpt en vraagt hoe het met de liefde staat. Of die tante die alleen maar over zichzelf praat, uit haar mond stinkt, of persoonlijk mijn  rode knop favoriet de negatieveling. Alles ligt aan de wereld en nooit ligt de bal eens bij zichzelf.

 

Ergo de minst lieve lieven. Door ze alleen al te zien wordt jouw rode knop geactiveerd. En ineens verander je in de persoon die jezelf niet meer kent. Vanwege de kerstvrede hou je je in of je faked een acute blindedarmontsteking. Hoe dan ook, jouw kersthumeur is niet hetzelfde meer.

Hoe kun je hier nou mee omgaan, zodat het voor jou ook die stralende kerst blijft.

Goede intentie

Een manier waar ik zelf altijd baat bij heb is om de goede intentie van de mensen te zoeken. Want gedrag komt ergens vandaan. En vaak is iets onbedoeld goed bedoelt. Kijk naar de mens achter het gedrag. En wie weet is die blaaskaak van een neef, wel een onzekere kerel die heel graag aardig gevonden wil worden. Vraag hem gewoon waar zijn staart van gaat kwispelen, en kijk waar het gesprek heen gaat.

Verwondering

Een andere manier is om open en met verwondering een gesprek in te gaan. Probeer dat maar eens. Dat is echt heel anders dan wanneer je al met een oordeel luistert en daarop je vragen stelt. Of is het dan meer een verhoor. De ander kun je niet veranderen, maar de manier waarop jij acteert wel. Dus verander je danspas en merk hoe jullie samen een andere dans dansen.

Proost! Op een stralend kerstfeest.

IkZieAlternatiefAdventdag13ThinkHappyThoughtsJe maakt deze hele week kans op de prachtige poster Think happy Thoughts van kinderkamerstylist. Reageer snel op de blog.
Heb je wat aan het Alternatief Advent, of ken je iemand die je ook een stralende en stressvrije kerst wenst. Deel dan deze berichten = supersweet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *