Burn baby burn, een burn out die voel je zo!

Waarschuwing: dit artikel is speciaal voor Super Women en te gebruiken in geval van vermoeden van en preventie bij Burn Out. Met 100% gevoel en het inzetten van de kracht van je hart loop je het risico dat je leven voorgoed verandert.

Had hij het tegen mij? Ik knipperde met mijn ogen en vol ongeloof keek ik mijn huisarts aan. Voor de zekerheid keek ik nog eens achterom, nee er zat niemand anders in de spreekkamer. Ik? Een burn out met depressie?

Veerkracht Super Woman

Twee weken daarvoor was het begonnen, of eigenlijk al een paar maanden eerder. Dat ik op mijn werk rondliep en ik het gevoel (*) had dat ik het heel druk had. Tegelijkertijd kwam er in die tijd niet zoveel uit mijn handen (**). Ik overzag het niet meer (***), werkte aan verschillende projecten en wilde nog meer gaan werken, desnoods in het weekend want ik kreeg het niet af. Het was ook zo veel en ik kon me niet concentreren (*). Ik sliep slecht(**) en ik voelde me steeds opgejaagder (**). Alle ballen hield ik in de lucht (***), twee jonge kinderen, de slapeloze nachten, de werkdruk, partner, vriendinnen en natuurlijk was ik er zelf nog, miss Perfect (******) aka superwoman. Aangenaam!

Tot twee weken voor dat bewuste gesprek bij de huisarts. Ik begon te huilen en ik kon niet meer stoppen. (***). Ik was zo ontzettend moe en moedeloos (***). Zelfs het jongleren lukte niet meer. En hoe moest ik dat nou allemaal doen nu ik het niet meer kon volhouden. En dat huilen was ook wel erg lastig(***). Dus dat was een goede aangelegenheid om naar de dokter te gaan.

Burn out, dat was toch iets voor watjes? Ter plekke besloot ik dat het goed was om te gaan praten met wijze mensen. Want dat ik omviel van een beetje werkdruk (lees perceptie van werkdruk), werkstress (lees conflict od werkvloer) en wat korte nachten (lees slaapdeprivatie sinds geboorte dochter twee jaar daarvoor) dat zei toch wel wat over mij.

De gesprekken kwamen en langzaam kroop ik weer op uit mijn dal. Na vier maanden begon ik met twee uur per dag te werken op een andere afdeling in de organisatie. Eerst volgde ik een Heartmath training daarna kwam een mindfulness cursus op mijn pad en later nog de compassietraining. Van een miss perfect veranderde ik in een I’m imperfect en dat was precies wat ik nodig had.

De mildheid die ik leerde tijdens de mindfulness en het observeren van mijn gedachtes zorgde ervoor dat ik me niet meer identificeerde met mijn gedachtes. Ik ben niet mijn gedachte, en een gedachte is als een ballonnetje. De compassietraining zorgde ervoor dat ik mijn eigen beste vriendin werd. Door hartcoherentie leerde ik weer voelen en bouwde ik veerkracht op.

Nog een tijd had ik gesprekken en op een dag vroeg ik aan een van de wijze mensen. “Ik ben zo bang om weer terug te vallen, ik merk dat ik niet meer zoveel kan hebben als vroeger, is dit nog een restje van de burn out?’, vroeg ik hem. ‘Nee Annelies, dat zijn de fluisteringen van je lichaam. Die heb je altijd al gehad en alleen heb jij voor je burn out niet geluisterd en dat doe je nu wel’.

Dus luister naar de fluisteringen van je lichaam, als je niet luistert worden die fluisteringen vanzelf alarmbellen…Toen kon ik het niet bedenken maar nu is het echt waar de burn out is een groot cadeau geweest. Want het zorgde ervoor dat ik goed naar mezelf ging luisteren.

Hoe is dat voor jou? Luister jij goed naar wat je lichaam je vertelt?

* is alarmbel. Hoe meer ** hoe meer bellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *