4 stappen om onder hoge druk (in 3 minuten) toch alert en energiek te blijven

Ken je ze nog, die garnalenpelsters uit de goudengids reclame?

Nou werk jij vast niet op de visafslag. Maar dat gevoel van dat de ‘vissersboten vol met garnalen op je af komen’ en jij even niet meer weet waar je het moet zoeken, vast wel.

Jouw garnalen zijn bijvoorbeeld:

 •  je werkdag is te vol gepland
 •  geen ruimte voor pauze
 • eindeloze vergaderingen
 • een hoge werkdruk want je stuk moet af, de klus geklaard, de klant wacht
 • de opdracht moet de deur uit
 • overal wat van moeten vinden
 • iedereen die wat van je vraagt
 •  …….vul zelf maar in

De kisten vol met garnalen stapelen zich op.

Wellicht vertel jij jezelf dat jij onder hoge druk altijd goed presteert…

DREAM on

or better

WAKE UP

Natuurlijk de adrenaline die vrijkomt kan tijdelijk helpen om een klus af te krijgen, alleen als het  “garnalenpelseizoen” wat langer duurt trekt deze overlevingsstrategie je leeg.

Slechter slapen, verminderde concentratie, gevoel van onrust, hoofdpijn in het weekend, snel geïrriteerd zijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk zijn het resultaat. Of heb jij aan een heel weekend bijslapen nog niet genoeg energie om maandag weer energiek aan de slag te gaan?

Er is veel wat jij zelf hieraan kunt doen en nee je hoeft niet de zoveelste time management cursus of effectief werken te volgen. Sterker nog wat ik mijn cliënten leer is hoe ze on the job, goed voor zichzelf zorgen door onder meer oefeningen te doen die je fysieke stress symptomen verminderen.  Waardoor jij weer met meer energie aan de slag kunt.

Een van de oefeningen die fantastisch is om te doen, als je onder hoge druk moet kunnen blijven functioneren, is de Inner-Ease Techniek. Het is zeker geen ontspannen en slaperige staat waarin je komt. Juist niet, met deze oefening blijf je alert en veerkrachtig waardoor je in staat bent effectief om te gaan met je omstandigheden.

Volg deze 4 stappen van de Inner-Ease Techniek

 • Adem iets dieper in dan dat je normaal doet
 • Ga met je aandacht naar het gebied rondom je hart en stel je voor dat je adem door je borstgebied stroomt
 • Roep een gevoel van innerlijke rust (kun je een moment herinneren waarop je dit voelde, ga daar dan naar toe) op en adem dat in en uit terwijl je met je aandacht bij je hart blijft.
 • Veranker dit gevoel (dit doe je door bewust te zijn van het gevoel van innerlijke rust)

Doe dit aan het begin van de dag, of voor tijdens en na stressvolle situaties.

Als je nu aan het werk gaat en de garnalen stapelen zich op, dan roep jij dat gevoel van innerlijke rust op. Dat kun je o.a. doen door even weer wat dieper te ademen dan wat je deed en met je aandacht naar het gebied rondom je hart gaat. Hoe vaker je deze oefening herhaalt, hoe meer resultaat jij zult ervaren.
Toen ik ooit als communicatieadviseur betrokken was bij een pittig project ‘redde’ deze oefening me van het niet effectief en oeverloos vergaderen. Ik bleef er scherp door en kon beter ageren. Bijkomend voordeel is dat ik niet uitgeblust was na zo’n overleg.

Laat je me weten wat deze stappen jou opleveren? En hoe jij omgaat met die garnalen op jouw werk? Het kan hieronder of stuur me een mail op annelies@ikzie.com. Ook als je vragen hebt, ik beantwoord je mail altijd.

Mooie dag!

Sharing is caring, ken jij iemand die wat aan deze tips heeft? Dankjewel voor het delen van mijn tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *